Digital delaktighet och välfärdsbibliotek

En person står framför olika exempel på välfärdsteknik

Ett välfärdsbibliotek är en öppen plats, ofta i kommunal regi, där invånare eller personal kan utforska och ibland låna hem olika typer av välfärdsteknik som kan underlätta i vardagen.

Under 2023 startades ett nätverk för erfarenhetsutbyte mellan kommuner och professioner som bygger upp verksamheten välfärdsbibliotek. Dokumentation från tidigare nätverksträffar finns längst ner i denna text.

Digital delaktighet och välfärdsbibliotek

På nätverksträffen för Välfärdsbibliotek den 18 september 2024 presenterade Terese Raymond, Digidel, rapporten “Digital delaktighet. Digitalisering som inte lämnar någon utanför”. Rapporten är en genomgång av olika områden som påverkar möjligheten att vara digitalt delaktig i samhället.

– Kunskapen har växt fram under mitt uppdrag som nationell samordnare för Digidelnätverket. Det unika med samordningsuppdraget har varit utrymmet att agera gränsgångare mellan olika samhällsaktörer. Jag har fått lära känna olika politikområden på både en statlig, regional och kommunal nivå. Dessutom har jag haft förmånen att skifta mellan olika nivåer, till exempel mellan strategisk och operativ verksamhet. Förhoppningen är att den här rapporten bidrar med ett tydligt systemperspektiv till analysen om vad som orsakar digitala samhällshinder, säger Terese Raymond.

 

Ta del av inspelningen från nätverksträffen den 18 september.

 

Nätverket Välfärdsbibliotek startades av forskare vid Högskolan i Borås. Nu är det digital fixare i Solna kommun tillsammans med Digidel som administrerar träffarna för nätverket.

Kontakta oss via e-post info@valfardsbiblioteket.se om du vill vara med i nätverksbaserat erfarenhetsutbyte av att starta eller driva välfärdsbibliotek!

 

Dokumentation från tidigare träffar med Nätverk Välfärdsbibliotek